Crna rupa rotira brzinom od 50% brzine svjetlosti

Crne rupe su masivne “zvijeri” koje uništavaju sve što im stane na put. Ne znamo mnogo toga o tim nevidljivim, zastrašujućim tijelima, no astronomi otkrili novi način da prouče njihovo misteriozno ponašanje.

Istražujući zrake X koje izlijeću iz zvijezde koju guta crna rupa, grupa istraživača bila je u stanju izračunati kojom brzinom rotira JackpotCity App crna rupa – određujući njenu brzinu na skoro 50% brzine svjetlosti. Ovo je prvi put da su astronomi koristili zrake X, koje kruže oko crne rupe svako 131 sekundu, kako bi izračunali njenu nevjerojatnu brzinu. Istraživanje, koje bi moglo pomoći da se poveže dob crne rupe s njenom brzinom, objavljeno je u časopisu Znanost.

Istraživači su se koristili zrakama X da bi izračunali kojom brzinom rotira crna rupa

Ova pojava je otkrivena još 2014.-te godine, dok su astronomi proučavali jednu galaksiju na udaljenosti od 300 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Vidjeli su središnju, super-masivnu crnu rupu galaksije kako uvlači u sebe i rastrgava zvijezdu u prolazu. Ovaj događaj, poznat i kao uništavajući plimni bljesak, stvorio je toliko jako zračenje zraka X, da je moglo biti viđeno sa Zemlje. S obzirom na to da crne rupe same po sebi ne zrače mnogo zraka X, grupa istraživača odlučila je da prouči ovaj događaj.

Na njihovu sreću, više svemirskih teleskopa počelo je mjeriti zračenja zraka X nakon što je uočen bljesak u blizini crne rupe. Nakon što su pročešljali podatke, voditelj tima primijetio je specifičan trend: eksplozije zraka X pojavljivale su se svako 131 sekundu pored horizonta događaja crne rupe – pored točke u kojoj crna rupa počinje usisavati materijal. Takva periodička zračenja, koja su trajala preko 450 dana, povećale su zračenje zraka X iz crne rupe za 40%.

Ovakva zračenja traju svega nekoliko stotina godina, stoga su šanse da se primijeti jedno takvo zračenje nevjerojatno male. Podaci bi mogli pomoći pri proučavanju promjena crnih rupa kroz vrijeme.