Dvanaest novih satelita Jupitera

Jupiter ima dvanaest novih satelita

Galileo Galilei je prvi zabilježio četiri najveća mjeseca Jupitera godine 1610.g., a od tada ih je otkriveno još mnogo više. Jupiter, plinski div, poznat je i po ciklonima koji haraju na njegovoj površini čime nam je vrlo zanimljiv.

Nedavno je Internacionalna Astronomska Unija (IAU) najavila otkriće 10 novih satelita koji kruže oko Jupitera. Uz dva koja su prethodno pronađena u sklopu istog projekta, ovo podiže ukupan broj Jupiterovih satelita na 79.

Otkriće tih satelita potječe iz posve drugačijeg istraživanja novih tijela u Sunčevom sistemu – potrage za planetom Devet, hipotetičkim planetom za kojeg mnogi astronomi misle da bi se trebao nalaziti u udaljenim područjima našeg sistema, iza Plutona.

U proljeće 2017-te, Jupiter se nalazio u području neba u kojem je tim istraživača tražio planet Devet, pa su teleskopski podaci iskorišteni i za proučavanje Jupiterovih mjeseca. Kamera koja je instalirana na teleskopu Blanco, dugom 4 metra, je izuzetno pogodna za uočavanje novih satelita, jer može fotografirati ogromna područja neba odjednom, te je ujedno i izuzetno uspješna u blokiranju odbljesaka svjetla od okolnih svijetlih objekata. Time je čitavo područje oko Jupitera bilo pokriveno u nekoliko snimaka, i sa puno više osjetljivosti na svjetlo.

Od svih 79 do sada otkrivenih satelita, većina kruži oko Jupitera u smjeru u kojem se vrti sam planet – astronomi to nazivaju progradna orbita. Vanjski mjeseci se kreću u suprotnom smjeru – kruže u retrogradnoj orbiti. Jedini mjesec među vanjskim satelitima koji se kreće u progradnom smjeru jest Valetudo. On siječe orbite nekih od vanjskih retrogradnih satelita, te je moguće da se u prošlosti sudario s njima i da se radi o ostatku nekoć većeg mjeseca koji se zabio u drugi Jupiterov satelit i stvorio mnogo manjih tijela koja danas postoje.

Pronalazak mnogo tih manjih satelita govori nam o uvjetima koji su postojali u prvim godinama Sunčevog sistema. Kad su se formirali Jupiter i ostali plinski divovi, Sunčev sistem je bio disk plina i prašine koji je kružio oko mladog Sunca.