Povratak astronauta letjelice Soyuz

Članovi Ekspedicije 57 Alexander Gerst, Sergey Prokopyev i Serena Auñón-Chancellor uspješno su se spustili 19. prosinca u Kazahstanu, nakon što su proveli šest mjeseci u svemiru.

Dok se modul letjelice spuštao prema površini Zemlje, otvorio je masivni narančasto-bijeli padobran, koji je usporio spuštanje kroz oblake do smrznutog tla Kazahstana u blizini grada Dzhezkazgan. Svi članovi posade su zdravi i na sigurnom.

Čim se modul letjelice Soyuz spustio, ekipe za spašavanje, medicinsko osoblje te timovi podrške približili su se modulu i pomogli članovima posade da izađu iz njega, te su se uvjerili da su neozlijeđeni. Usprkos uspješnom spuštanju, astronautima će trebati još poprilično vremena i pomoći kako bi se opet prilagodili gravitaciji Zemlje.

Rupa u modulu letjelice Soyuz

Na svu sreću, spuštanje letjelice Soyuz je bilo uspješno, no uz određene rizike. Prošlog ljeta astronauti su primijetili pad u tlaku na svemirskoj stanici. Na taj način otkrivena je rupa u modulu Soyuz MS-09, koja je brzo bila zapušena. Prokopyev i njegov ruski kolega kozmonaut Oleg Kononenko izrezali su dio vanjskog sloja modula prilikom izlaska u svemir prije svega nekoliko dana. Rupa je još jednom zapušena, no postojao je rizik da će povratak na Zemlju biti u opasnosti od još jednog strukturalnog popuštanja.

Posada se vraćala kući u modulu za spuštanje na površinu Zemlje, koji je odvojen od zakrpanog orbitalnog modula, no postojala je opasnost da će orbitalni modul popustiti u krivo vrijeme. Curenje zraka, iako nije bilo vrlo vjerojatno, moglo je odgurnuti modul za spuštanje u krivom smjeru. No, srećom, ništa slično se nije dogodilo.

Astronauti se već neko vrijeme raduju povratku svom životu na Zemlji. Prošlog mjeseca, prilikom intervjua za CBS News, Auñón-Chancellor je rekla da se najviše raduje povratku obitelji: “To je ono što nam najviše nedostaje ovdje. Mislim da se nikad ne možemo naviknuti na to. Imamo podsjetnike, imamo slike, dobijamo posebne video pozive, no ništa se ne može usporediti sa zagrljajem s ljudima koje voliš.”