Samonavođeni roveri na Marsu

Samonavođeni roveri bi mogli biti ključni za istraživanje Marsa

Prvi roboti spušteni su na površinu Marsa još 90-tih godina prošlog stoljeća. Kotrljajući se njegovom kamenitom površinom, roboti na Marsu izdržali su oluje prašine, radijaciju i zahtjevne atmosferske uvjete na Crvenom planetu. Novi softver koji se razvija u Engleskoj mogao bi omogućiti ovim robotima da se sami navode po kamenitoj površini Marsa i da istražuju dalje nego ikada do sada.

Trenutno je potrebno osam minuta (u oba smjera) kako bi naredbe i komunikacije stigle do Marsa i natrag, stoga roboti koje ljudi navode sa Zemlje mogu putovati svega nekoliko desetina metara dnevno. Cilj ovog novog softvera je da omogući roverima budućih generacija da samostalno odluče kuda ići i kako do tamo doći, bez potrebe za direktnim naredbama sa Zemlje. Ovaj softver bi, dakle, mogao dati marsovskim roverima sposobnost za samonavođenje.

Uklanjajući vremenski utrošak potreban da naredbe za svaki pokret stignu do i sa Marsa, ovaj napredak bi mogao omogućiti da marsovski roboti putuju više od jednog kilometra dnevno. Proširujući tako u značajnoj mjeri područje koje roveri mogu prijeći svaki dan, ovaj bi softver mogao također dramatično proširiti količinu podataka koji oni mogu prikupiti. To bi, pak, dodatno unaprijedilo istraživačke kapacitete budućih misija i moglo bi čak dovesti do češćih znanstvenih otkrića.

Prilikom testiranja, softver za samonavođenje instaliran je na rover poznat kao “Sherpa”, koji je potom pušten da slobodno kruži po Centru za testiranje Ibn Battuta u Maroku. Radi se o popularnom mjestu za testiranje marsovskih rovera, jer je tamošnji teren sličan crvenoj, kamenitoj površini Marsa.

Sistem se sastoji od različitih vrsta tehnologije. Prilikom testiranja, istraživači su pratili raspon autonomije softvera, koji omogućuje robotu da odlučuje bez ljudskih inputa, spajanje podataka prikupljenih iz različitih izvora kako bi se kreirale mape informacija, senzore “plug and play” koji omogućuju roverima da vide i razumiju marsovski svijet oko sebe te omogućuju roverima da zadrže osnovne funkcionalnosti.