Satelit TESS otkrio planet van Sunčevog sistema, manji od Neptuna

Dva zanimljiva novopronađena planeta kruže oko male zvijezde udaljene nekih 50 svjetlosnih godina: jedan je prvi do sada otkriveni planet veličine Zemlje, dok drugi ima strukturu kompaktniju od dijamanta. Treće potvrđeno otkriće TESS-a je vanjski planet HD 21749b, a pretpostavlja se da će uskoro biti otkriveno još planeta.

U svega nekoliko mjeseci od početka primarne NASA-ine istraživačke misije, satelit TESS je već otkrio preko 50 planeta kandidata. Nedavno je TESS otkrio i potvrdio jedan od najgušćih pod-neptunskih planeta koji su do sada pronađeni: HD 21749b.

Kao dodatni bonus, čini se da novopotvrđeni svijet ima planetu-blizanca koji je iznenađujuće nalik na Zemlju.

Moćni pod-Neptun

Udaljen otprilike 52 svjetlosne godine od Zemlje u smjeru konstelacije Reticulum na južnoj hemisferi, HD 21749b je čudan planet koji kruži oko svijetlog, narančastog patuljka svakih 36 dana.

Kao i većina do sada otkrivenih vanjskih planeta, HD 21749b kruži jako blizu svom suncu. Konkretno, kruži na udaljenosti od svega 0.2 astronomske jedinice (1 AU odgovara udaljenosti Zemlje od Sunca, odnosno 150 milijuna kilometara), stoga je novootkriveni planet dvaput bliži svom suncu no što je Merkur našem.

Iako je HD 21749b svega triput veći od Zemlje, ima 23 puta veću masu, što znači da ima ukupnu gustoću od 5.7 grama po kubnom centimetru. Gustoća HD 21749b je značajno veća od dijamanta i titanija, i otprilike 50% gustoće olova – no, i Zemlja je poprilično gusta, sa svojom prosječnom gustoćom od 5.5 g/cm3.

Ono što je važno jest da izvještaji govore kako gustoća HD 21749b ukazuje na vrlo vjerojatno postojanje znatne atmosfere. No, isti izvještaji nažalost sugeriraju da HD 21749b nije idealan cilj za buduća atmosferska istraživanja koja će se vršiti svemirskim teleskopom JWST. Osim toga, HD 21749b je također poprilično vreo. Temperature na planetu kreću se oko 150 stupnjeva celzijusa, zbog čega na njegovoj površini ne može postojati tekuća voda.

Osim pronalaska HD 21749b, TESS je nedavno otkrio i jedan planet veličine Zemlje u orbiti oko iste zvijezde, pod privremenim nazivom TOI 186.02.