Galileo Galilei

Galileo Galilei smatra se ocem moderne znanosti. Bio je veliki mislilac, zahvaljujući kojem se proširila moderna metodologija znanosti zasnovana na korištenju znanstvenih instrumentata.

Rođen je u Pisi, 15. veljače 1564, u obitelji koja je pripadala srednjem sloju društva i koja mu je omogućila da završi školu u Firenci, gdje se preselio 1574. i gdje počinje razvijati interes prema mehanici te izrađuje sve sofisticiranije mašine uz pomoć matematičkih izračuna.

1589. godine počinje predavati matematiku na Fakultetu u Pisi i interesira se za kretanje tijela u slobodnom padu te piše “De Motu”, a kasnije predaje i u Padovi.

1599. vjenčava se s Marinom Gamba i dobijaju troje djece: Maria Celeste, Arcangela i Vincenzio.

U ovom periodu počinje se baviti Kopernikovom teorijom kretanja planeta, koju potvrđuje promatranjima koje vrši korištenjem novog instrumenta napravljenog u Nizozemskoj: teleskopa.

1609. izdaje svoje djelo “Nuova astronomia”, koje sadržava prva dva zakona kretanja planeta.

U Padovi Galileo koristi novi instrument kako bi promatrao Mjesec te 1610. uočava svjetljenje “malih zvijezda” blizu Jupitera. U svom djelu “Sidereus Nuncius” otkriva da se radi o četiri satelita Jupitera, koje naziva “Astri Medicei” u čast Cosima II de’ Medici, Velikog Vojvode Toskane.

Otkriće da centar kretanja planeta nije Zemlja, nego Sunce, počinje uzdrmavati tolemaičku teoriju svemira. Astronomske teorije Galilea uskoro se počinju smatrati neprihvatljivima, jer se ne poklapaju s biblijskim istinama i aristoteličkom tradicijom, premda je Galileo samo potvrdio Kopernikovu teoriju, koja je već neko vrijeme bila poznata.

Inkvizicija Svete Stolice službeno zabranjuje Galileu da podržava takve teorije. Usprkos tome, 1630. Galileo dovršava svoje djelo “Dialogo sui due Massimi Sistemi del Mondo”, u kojem dijalektički uspoređuje Kopernikovu i Tolemaikovu teoriju, čime se logički dokazuje premoć novih znanstvenih saznanja.

Inkvizicija pokreće proces protiv Galilea 1633. godine, lišava ga slobode te osuđuje na doživotni zatvor. Legenda kaže da je tom prilikom Galileo promrmljao slavni izraz “A ipak se kreće”.