Sunčev sistem sastoji se od jedne zvijezde (Sunce) i devet planeta (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton). Osim toga, uključuje i satelite navedenih planeta, brojne komete, asteroide i meteore, kao i interplanetarnu tvar.

Masa Sunčevog sistema

Sunce u sebi sadrži više od 99% cijele mase u Sunčevom sistemu. Planeti, koji su se oformili zbijanjem iste tvari od koje se sastoji Sunce, čine svega 0.13% mase Sunčevog sistema. Jupiter, najveći od svih planeta, sadrži dvostruko više mase od svih ostalih planeta zajedno.

Sateliti planeta, kometi, asteroidi, meteoriti i interplanetarna tvar čine preostalih 15 promila mase.

Kretanje tijela u Sunčevom sistemu

Čitav Sunčev sistem, skupa s lokalnim zvijezdama koje su vidljive golim okom, rotira oko centra naše galaksije, koja je spiralni disk od 200 bilijuna zvijezda i zovemo ga Mliječni put.

Mliječni put ima dvije manje galaksije koje kruže u njegovoj blizini, a koje su vidljive s južne Zemljine hemisfere. Zovemo ih Veliki Magelanov oblak i Mali Magelanov oblak. Najbliža velika galaksija je Andromedina galaksija. Radi se o spiralnoj galaksiji nalik na Mliječni put, ali koja je 4 puta veća i udaljena je 2 milijuna svjetlosnih godina. Naša galaksija, jedna od bilijuna poznatih galaksija, putuje kroz intergalaktički prostor.

Većina planeta, kao i većina njihovih satelita i asteroida, kruži oko Sunca u istom pravcu, u gotovo posve kružnim orbitama. Gledano iz smjera sunčevog Sjevernog pola, planeti kruže u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Planeti kruže oko Sunca na istoj ili približno istoj ravni, a jedina iznimka je Pluton, čija se orbita najviše otklanja od ravni (18 stupnjeva) te je ujedno i najviše eliptična od orbita svih planeta. Iz tog razloga, u jednom dijelu svoje orbite Pluton je bliži Suncu od Neptuna. Os oko koje se okreće većina planete je približno okomita na ravan, uz iznimku Urana i Plutona, koji su nagnuti na stranu.