Planeti Sunčevog sistema

Sunčev sistem sastoji se od devet planeta, koji se ugrubo dijele prema udaljenosti njihovih orbita od Sunca na zemljane unutarnje i vanjske planete.

Unutarnji (ili zemljani) planeti

Unutarnji planeti su četiri planeta Sunčevog sistema koji su najbliži Suncu: Merkur, Venera, Zemlja i Mars. Zovu se “zemljani” jer imaju čvrstu, stjenovitu površinu nalik Zemljinoj. Planeti Venera, Zemlja i Mars imaju atmosferu, dok je Merkur gotovo uopće nema. Zemljani planeti imaju jezgru od istaljenih teških metala, nekoliko satelita te topološke karakteristike kao što su doline, vulkani i krateri.

Merkur je najmanji zemljani planet Sunčevog sistema, veličine oko jedne trećine Zemlje. Ima tanak sloj atmosfere, zbog koje se temperature na njegovoj površini kreću od vrelih do ledenih, što ga čini nepodobnim za život. Magnetno polje Merkura iznosi svega 1% Zemljinog magnetnog polja.

Venera

Venera je otprilike jednake veličine kao i Zemlja. Ima debeli sloj guste, otrovne atmosfere zasićene ugljičnim monoksidom koji zadržava toplinu, zbog čega je Venera najtopliji planet u Sunčevom sistemu. Površina Venere ima svega nekoliko kratera, jer je meteoritima gotovo nemoguće probiti se kroz gustu atmosferu planeta, koja je također nepodobna za život.

Zemlja

Zemlja je najveća od četiri unutarnja planeta i jedina koja ima široke površine pokrivene tekućom vodom, koja je neophodna za život. Atmosfera Zemlje sadrži vodenu paru, koja pomaže pri održavanju umjerenih dnevnih temperatura. Klima na planeti, međutim, zagrijava se zbog klimatskih promjena povezanih s ljudskom aktivnošću.

Mars

Mars ima najveće planine u Sunčevom sistemu, koje se uzdižu i do 23 km visine. Većina površine je izuzetno stara i puna kratera, no na Marsu postoje I geološki novija područja. Mars je manje gustoće od Zemlje i ima manje magnetsko polje, koje ukazuje na to da mu je jezgra kruta, a ne rastopljena.

Vanjski (plinoviti) planeti

Jupiter, Saturn, Uran i Neptun nazivaju se plinovitim planetima, jer svi imaju plinovit sastav. Nazivamo ih i plinovitim divovima, iako neki od njih vjerojatno imaju malu krutu jezgru.