U ovom dijelu govorimo o odabranim djelima čiji je cilj ukazati na veze između astronomije i drugih područja ljudske kulture. Takve veze su lako vidljive naročito u muzici, u kojoj su astronomski koncepti pronašli širok raspon izražajnih sredstava.

Nepotpuna lista

Djela koja želimo istaknuti naravno ne uključuju sve kompozicije koje se dotiču astronomije, no ona su prikladni primjeri od posebnog interesa i za astronome, i za učitelje muzike.

Kriterij po kojem su djela odabrana jest taj da moraju obrađivati i dio stvarne znanosti, a ne samo astronomski koncept u naslovu ili u nekoliko strofa, te da su objavljena na CD-u.

Na primjer, nije uključena kompozicija “Planeti” Gustava Holsta, jer je u njoj obrađena astrološka vizija planeta. Također žalimo što smo morali isključiti operu “Galileo” Philipa Glassa, jer nije dostupna na CD izdanju. Isključene su i tisuće popularnih pjesama koje koriste riječi “mjesec” ili “zvijezde” za pojednostavljeno rimovanje ili za evociranje romantičnih asocijacija.

Jednako tako, iako u jazz-u postoje mnoga djela koja imaju astronomske koncepte u naslovu, često je gotovo nemoguće razumjeti na koji način se oni povezuju s muzikom, pa smo s toga nužno i sa žaljenjem morali isključiti i jazz.

Za sve one ljubitelje staromodne glazbe, želimo istaknuti da ne garantiramo slušljivost navedenih djela, ali svako od njih obrađuje neki ključni koncept iz astronomije i stvara oko njega muzičku strukturu.

Primjeri zanimljive muzike i astronomskih veza

Kepler je, baš kao i pitagorejska škola u staroj Grčkoj, bio uvjeren da postoji veza između matematičke pravilnosti orbitalnog kretanja planeta i pravilnosti koje nam daje osjećaj harmonije u muzici.

Njegov rad na “harmoniji sfera” godinama je inspirirao brojne kompozitore, pogotovo Paula Hindemith-a, koji je 1957-e napisao operu “Harmonija Svijeta”, koja je izdana i na CD setu. U toj operi, Hindemith istražuje potragu za redom u politici, znanosti i muzici kroz epizode Keplerovog života i misli.