Muzika je oduvijek pronalazila inspiraciju u zvijezdama, no neka muzika razrađuje astronomske koncepte i daje im dubinu ljudske refleksije.

Postoje brojne pjesme vezane za evoluciju zvijezda; kao što je zamislivo, rock muzičari su posebno fascinirani smrću zvijezda, te su im odličan primjer pjesme kao što su Epidemic-ov “Factor Red” (o crvenim divovima), “Shine on You Crazy Diamond” Pink Floyda (o bijelim patuljcima) te “Black Holes” Amande Lear.

Brojna djela nalaze inspiraciju korištenjem uzorka konstelacija. Jedan od posebno bizarnih primjera je kompozicija suvremenog skladatelja John Cage-a “Atlas Eclipticalis”. Cage je smjestio notni zapis na staru kartu zvijezda, te potom rasporedio note tako da odgovaraju lokacijama zvijezda.

Fiorella Terenzi, doktorica fizike iz Italije, kombinira svoj rad u znanosti s muzikom, te se ujedno već duže vrijeme bavi glazbom. Njen prvi CD, “Muzika Galaksija” koristi kao osnovu svoje muzike optičke i radio podatke koji potječu od galaksije UGC 6697.

Brian May, član rock grupe Queen, je doktor znanosti koji se u potpunosti prebacio u domenu muzike. Počeo je svoju muzičku karijeru još dok je bio student astronomije, a pjesma grupe Queen “39” govori o osamljenosti relativističkog putovanja.

Komunikacija sa zvijezdama

Davnih 60-tih godina javnost je sa zanimanjem pratila informacije o CTA 102 i radio signalima koji su potjecali od tog kvazara. Neki su istraživači tvrdili da radio signali uključuju kodiranu informaciju koja potječe od neke napredne civilizacije, pa je pjevačka grupa The Byrds objavila pjesmu “CTA 102” na njihovom albumu “Younger than Yesterday”.

Muzika je također korištena kao inspiracija za potencijalnu komunikaciju s inteligentnim živim bićima koja bi mogla postojati u svemiru.

Tijekom planiranja Voyager-ove misije prema vanjskim planetima, Carl Sagan i Frank Drake okupili su stručnjake kako bi dizajnirali audio-video zapis koji je pohranjen u obje svemirske letjelice.

Jedan dio zapisa bio je posvećen “najvećim djelima Zemlje”, muzici iz mnogih kultura koje bi najbolje predstavljale naš planet.