Godine 1973. proslavljena je 500-ta godišnjica rođenja Kopernika, i tom prilikom je naručen niz glazbenih kompozicija inspiriranih njegovim životom i znanstvenim otkrićima. Jedna od najzanimljivijih kompozicija jest “Copernicus: Narrative and Credo” čiji je autor Leo Smit. To muzičko djelo uključuje modernu deklaraciju uvjerenja koju je napisao astronom Fred Hoyle.

Kompozitor Smit i Hoyle su bili prijatelji, koji su običavali zajedno ići na planinarenja te su vodili duge razgovore o raznim teorijama. Jednog dana, prilikom planinarenja, razgovarali su o tome tko bi bio korisniji kad bi mogao biti transportiran u daleku budućnost: jedan fizičar modernog doba, poput Hoyla, ili suvremeni kompozitor kao što je Smit.

Hoyle je nastavio razrađivati tu ideju u svom romanu “October the First Is Too Late”, koji je fikcionalna predodžba interpretacije kvantne mehanike o postojanju paralelnih svemira. U konačnici su Hoyle i Smit održali niz predavanja u sklopu koncertnih izvedbi, po Europi i po Americi.

Big Bang

Teorija Big Banga bila je nadahnuće nekolicini klasičnih djela, obično onih koja razrađuju ideju kreacije ili postanka. Ali najčudnija od svih jest elektronska kompozicija Karl-Heinz Stockhausena, djelo koje je kompozitor nazvao “YLEM” po starogrčkom nazivu za primordijalnu tvar iz koje je sve poteklo (u našem vremenu, tu ideju je oživio George Gamow). Kompozicija pokušava prikazati teoriju Oscilirajućeg svemira kroz muzičke izraze. Muzičari izvode Big Bang tijesno sakupljeni na pozornicu, te se potom udaljavaju iz početne pozicije upravo poput galaksija.

Neki ljudi tvrde da ništa ne može tako brzo uništiti užitak u muzici kao što može disekcija muzike u učionici. Mi se ne slažemo s tom tvrdnjom. Tijekom godina, studenti različitih fakulteta sjećali su se korištenja muzičkih primjera kao nezaboravnog dijela uvoda u predavanja o astronomiji. Mnogim studentima koji pristupaju uvodnim tečajevima znanosti s osjećajem nervoze i nesigurnosti može biti umirujuće saznanje da se klasični ili rock muzičari oduševljavaju istim stvarima koje će i oni učiti na svom tečaju.